pátek 10. srpna 2012

Tajfuny, čajománie a flusohumus

Předevčírem jsme strávili poněkud nudnej den. Nesměli jsme moc vycházet ven, kvůli tajfunu, který řádil v okolí. Vlastně jsme dost očekávali, že dorazí i do našeho města Hangzhou, ale nakonec se nám nějakým velkým štěstím vyhnul a my byly jen zastiženi velkým deštěm a nižšími teplotami. Ty by ve skutečnosti pro vás v ČR znamenaly docela dost teplo, ale pro nás to bylo vítané osvěžení :D

Teď už jsme zase o kousek dál, ale Hangzhou pro nás bylo příjemné město. Navzdory svým 9 milionům obyvatel se nezdálo bejt takovym velkoměstem, jako ty předchozí. 
Co ale bylo trochu jiný - potkávali jsme spoustu žebráků. Už jsme jich pár potkali předtím, ale tady v Hangzhou to bylo nejhorší.. 

Včera po sbalení věcí jsme vyrazili do vesničky hned u Hangzhou s názvem Longjing, neboli Dračí studna. Je schovaná v malém údolí mezi kopci, který jsou plný teras s čajovými keři. Kousíček jsme se po nich prošli a užili si pohled na zelenou krajinu a pak navštívili jednu místní paní přímo u ní doma a ochutnali zelený čaj, který ona sama nasbírala, usušila a připravila. Prý je to ten nejlepší zelený čaj v Číně a opravdu byl tak dobrej, že jsme si pár pytlíčků od té paní koupili.
Bylo to další takový hodně čínský místo a co na tom bylo ještě víc krásný, že tam žádný turisti nebyli. Tak jsme si užili krásný čínský chvíle v poklidu a tichu. 

Večer jsme dorazili do města Xi Ko, který se počítá k devítímilionovému Ningbo. 

Dnes ráno jsme zašli na zcela odlišnou snídani než do teď. Sedli jsme si v takový maličkatý "restauraci", kde jsme si dali typickou čínskou ranní polívku. Bylo to osvěžující a konečně jsme zažili, jaký to je, jíst na ulici pouliční jídlo.

Během dne jsme se pak procházeli po městě a navštívili několik budov, který maj něco společnýho s Čankajškem. Podívali jsme se na místo, kde se narodil a kde žil jako dítě, kde žil jeden z jeho synů. A pak taky například hrobku jeho matky. K ní jsme museli vyšlapat spoustu schodů lesem. Nebyla to žádná sranda, protože bylo totální horko a když jsme se vrátili, nestačili jsme počítat štípance od komárů :-D

Dnes večer jsme přijeli na ostrovy, kde zůstanem do zítřka.

Na co si tady pořád nemůžu moc zvyknout, je flusání. Tady je zcela v pořádku si na ulici odplivnout a to klidně i dost odporným hlasitým způsobem. Dělaj to většinou spíš starší lidi, ale o to víc je to k podivu. Šokovalo mě, když si takhle odflusla i ženská a ještě víc mě šokovalo, když to udělal jeden chlap v pohodičce i na podlahu v obchoďáku. V hotelech jsou běžný "odflusávátka". Podobá se to možná trochu popelníku, zkrátka taková nádoba, do které klidně můžete provést tuto neobvyklou potřebu.

Žádné komentáře:

Okomentovat